W remizie OSP Albertów odbyła się degustacja tradycyjnych regionalnych potraw pod hasłem „Smaki jesieni”. Spotkanie było zorganizowane przez Stowarzyszenie Rady Powiatowej Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Kłobuckiego.
W wydarzeniu uczestniczyły wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich gminy Lipie. Degustacja odbywała się w ramach zadania publicznego gminy Lipie w zakresie podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej i kulturowej w 2022 r. obejmującego przygotowanie degustacji regionalnych, tradycyjnych potraw.
Spośród znajdujących się na stołach specjałów były m.in.:
Zupa krem z bani i hektar dankowski (KGW Danków)
Barszcz czerwony z pasztecikami (KGW Zimnowoda)
Żurek z członkami i swojski chleb (KGW Wapiennik)
Orzechowiec (KGW Natolin)
Ciapkapusta z duszoną karkówką (KGW Albertów)
Kartofle nadziewane kaszą i grzybami (KGW Parzymiechy)
Sałatka jarzynowa (KGW Kleśniska)
Marchwiok, ciasto z fasoli, jabłecznik (KGW Lipie)
Pierniczki, szarlotka, śledzie z cebulką oraz zbrojewski zapiekaniec (KGW Zbrojewsko) /UG/